Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Wat betekent het pensioenakkoord voor u?

Geplaatst op: 05-06-2019, 17:40:50

Het pensioenstelsel gaat op de schop. De plannen liggen er al, de vraag is nu: wat betekenen al deze veranderingen voor mij?

De consequenties van de nieuwe plannen hangen sterk af van hoe oud je nu bent. We zetten de plussen en minnen voor verschillende generaties op een rijtje.

Gepensioneerden

Plus: De kans op kortingen, die voor veel grote fondsen dit of komend jaar dreigde, is op de korte termijn een stuk kleiner geworden. Eerst moesten de fondsen in nood eind 2019 of eind 2020 een dekkingsgraad (dat is de financiële thermometer van een fonds) van ruim 104% hebben om kortingen te voorkomen. Dat is nu verlaagd naar 100%. Al is het niet uitgesloten dat ook die ondergrens nog te hoog gegrepen is. Daarnaast kunnen pensioenfondsen in het nieuwe stelsel ook sneller pensioenen verhogen.

Min: Dat snelle verhogen klinkt mooi, maar heeft als keerzijde ook dat de pensioenen eerder verlaagd kunnen worden. Een slechte financiële situatie moet straks sneller gevolgd worden door een korting. De vraag is dan ook of de woorden van FNV-voorman Han Busker („De kans op korting bij de pensioenen wordt minder”) wel kloppen. Dit doet overigens bij iedere generatie pijn, korten gebeurt namelijk ook op de pensioenopbouw. Maar de gepensioneerden voelen het direct in hun portemonnee.

Zestigers

Plus: Voor werkende zestigers zit er vooral goed nieuws in het akkoord. Voor een kleine groep betekent dat de bevriezing van de AOW-leeftijd dat zij eerder met pensioen kunnen dan eerder gedacht. Daarnaast kan deze generatie als eerste gaan profiteren van allerlei maatregelen die worden genomen om het vroegpensioen weer mogelijk te maken.

Veertigers en vijftigers

Min: Bij deze groep doet de pensioenhervorming vooral heel veel pijn. Zij zijn de grote dupe van het verdwijnen van de doorsneesystematiek. Veertigers en vijftigers hebben de afgelopen jaren niet meer opbouw voor hun inleg gekregen, maar krijgen in het nieuwe stelsel straks wel minder opbouw voor hun inleg. Hoe dat pensioengat gecompenseerd moet gaan worden, is nog onduidelijk.

Plus: Veel positiefs valt er niet te melden voor deze generatie. Wel is het zo dat als deze generatie in de buurt van het (vroeg)pensioen komt, alle maatregelen om eerder met pensioen te gaan waarschijnlijk ook helemaal uitgewerkt zijn. Voor de huidige zestigers is het nog maar de vraag in hoeverre zij daar nog gebruik van kunnen maken.

Jonge werkenden (twintigers en dertigers)

Plus: Een belangrijk punt voor het kabinet, en vooral voor regeringspartij D66, is dat jongeren een hogere opbouw voor hun betaalde premie kregen. Die premie kan langer belegd worden en is dus in de toekomst veel meer waard geworden. In het nieuwe stelsel krijgen jongeren nu wel die hogere opbouw voor hun inleg. Zeker voor mensen die net beginnen met werken, pakt dit gunstig uit.

Min: De jonge generatie is op de lange termijn waarschijnlijk ook weer de klos van deze verandering. Zij zullen namelijk grotendeels gaan opdraaien voor het compenseren van het compensatiegat van de generatie boven hen. In de Kamerbrief staat namelijk dat dat bijvoorbeeld betaald kan worden uit de ’premievrijval’. Door de hogere pensioenleeftijd en de nieuwe pensioenopbouw zouden we namelijk minder premie hoeven te betalen voor het pensioen. Maar de suggestie is nu: door de premies niet te verlagen, kan het pensioengat gecompenseerd worden. Dan betalen jongeren dus alsnog voor oudere generaties.

Baby’s, kinderen en studenten

En hoe zit het nou eigenlijk met de generatie die nog helemaal niet werkt? Die profiteren straks, als ze de arbeidsmarkt instappen, in elk geval volledig van het afschaffen van de doorsneesystematiek.

En ze hoeven, net als iedereen, minder lang door te werken. Tenzij er ergens in de komende decennia weer aan de AOW-leeftijd gemorreld wordt natuurlijk.

Maar uit de plannen valt ook nog een groot minpunt op te maken. Die worden in de toekomst misschien al geconfronteerd met een dekkingstekort op de eerste dag dat ze gaan werken en een pensioen opbouwen.

Dat zit als volgt: als een fonds nu moet korten, mag die korting over tien jaar uitgespreid worden. Maar alleen mensen die op het moment dat de korting ingaat in het fonds zitten, hebben daar last van. In de nieuwe plannen wordt de optie opengelaten om ook nieuwe toetreders. Die krijgen dus dan al meteen een stuk van de uitgesmeerde korting mee als ze beginnen en hebben meteen een dekkingstekort.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 5 juni 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina